Rekonstrukcija sprednje križne vezi v kolenu in rehabilitacija (ACL) – Jan Porič (VIDEO)

DCIM103GOPRO

Ko sem slišal, da je čas okrevanja okvirno 9 mesecev, se za operacijo nisem takoj odločil. Od nastanka poškodbe je minilo kar nekaj let, ampak lansko leto sem se končno odločil za poseg.

Po veliko razgovorih, povpraševanjih naokoli ter obiskih pri raznih specialistih, sem se na koncu odločil za operacijo v UKC-ju v Ljubljani pri dr. Marko Macuri. 9.2.2015 sem imel rekonstrukcijo sprednje križne vezi in uredili so mi meniskus. Koleno je bilo kar otečeno, za to sem moral dalj časa ostati v bolnici. Nadaljeval sem s fizioterapijo v IMR-ju, kjer sem povečeval gibljivost kolena ter počasi zmanjševal oteklino. Napredek je bil kmalu viden, saj sem vajam za koleno namenil 4-5 ur dnevno. Najtežje se mi je bilo ponovno naučiti pravilno hoditi, saj sem prej šepal. Po približno dveh mesecih sem nadaljeval fizioterapijo v Termah Čatež, kjer smo cele dneve delali na pridobivanju mišične mase in moči.

DCIM101GOPRO

V Ljubljani sem treniral v funkcionalnem centru Fitzone, pomagal pa sem si tudi z elektro stimulatorjem Sport Elect. Poleti sem se začel voziti s kolesom, kar je bilo super. Nekje po petih mesecih sem imel testiranje kolena v Termah Čatež, kjer smo ugotovili, da moram še delati na moči, saj koleno še ni bilo pripravljeno za večje podvige.

DCIM104GOPRO

Sam pri sebi sem imel občutek, da je koleno dovolj močno in sem se čutil sposobnega, vendar je test pokazal drugače. Zato sem v naslednjem mesecu več poudarka ponovno namenil specifičnim treningom za koleno.

Težko mi je ob misli, da bom v roku dveh mesecev ponovno začel celoten postopek, saj mi bodo rekonstruirali še vez v levem kolenu. Ampak, ker je desno koleno sedaj v dosti boljšem stanju kot pred operacijo sem vesel, da sem se odločil za poseg.

RTR_Jan_4

 

Comments are closed